Economic Sustainability in Sugar Factories La sostenibilidad Económica en los Ingenios Azucareros

Main Article Content

Violeta Jiménez-Zárate
Ernesto Cavazos-Reyes
María Elena Martínez-García

Abstract

Sustainability has achieved greater relevance in recent years, this is how companies have directed their actions towards sustainability. The objective of this article is to analyze the economic aspect of sustainability and its effect on the supply chain in the sugar industry of the Veracruz Huasteca, 3,182 producers were studied, through the quantitative research method using the correlation technique, using the Stata software, the results show a relationship between the variables Production and R&D, Labor, Capital and Transportation, the main finding is that there is compliance on the part of the companies installed in the area, this work has the originality of being carried out in a little studied context and with great impact on the national economy within the limitations is that only a particular region of Mexico and some variables of economic sustainability were studied.

Article Details

Section
Publicados
Author Biographies

Violeta Jiménez-Zárate, Tecnológico Nacional de México / Instituto Tecnológico Superior de Pánuco

Doctora en Gestión Estratégica de Negocios, Profesora-Investigadora, Tecnológico Nacional de México / Instituto Tecnológico Superior de Pánuco, Línea de investigación: Sistema de Innovación e Investigación Tecnológica Empresarial

Ernesto Cavazos-Reyes, Universidad Autónoma de Tamaulipas

Doctor en Gestión Estratégica de Negocios, Investigador, Universidad Autónoma de Tamaulipas, Línea de investigación: Sistema de Innovación e Investigación Tecnológica Empresarial,

María Elena Martínez-García , Universidad Autónoma de Tamaulipas

Doctora en Gestión Estratégica de Negocios, Profesora-Investigadora, Universidad Autónoma de Tamaulipas, Línea de investigación: Mercadotecnia y competitividad.

References

Alam, S., y Islam, K. Z. (2021). Examinar el Papel de la Responsabilidad Social Corporativa Ambiental en la Construcción de una Imagen Corporativa Ecológica y una Ventaja Competitiva Ecológica. Revista Internacional de Responsabilidad Social Empresarial, 6(8), 1-16. https://doi.org/10.1186/s40991-021-00062-w

Amoako, G. (2020). Un Marco Conceptual: Actividades Corporativas de Gestión Ambiental y Ventaja Competitiva Sostenible. Gestión de la Calidad Ambiental: Una Revista Internacional, 31(2), 331-347. https://doi.org/10.1108/MEQ-09-2019-0187

Anderson, C., Bruil, J., Chappell, M. J., Kiss, C., y Pimbert, M. P. (2021). ¡Agroecología Ahora!: Transformaciones hacia Sistemas Alimentarios más Justos y Sostenibles. Macmillan. https://doi:10.1007/978-3-030-61315-0

Antúnez, O. A., Rodríguez, Y. B., Cabrera, A. Q., y Agriel, R. B. (2023). Planificación Sostenible del Manejo Postcosecha de la Caña de Azúcar. 11(2), 62-68. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/624

Beck-O’Brien, M.; Bringezu, S. (2021). Biodiversity Monitoring in Long-Distance Food Supply Chains: Tools, Gaps and Needs to Meet Business Requirements and Sustainability Goals. Sustainability, 13(15). 1-23. https://doi.org/10.3390/su13158536

Brundtland. (1987). Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future. Editorial ONU. http://www.un-documents.net/our-common-future.pdf

Cansino, S., Cansino, G., y Quevedo, E. (2021). Vista de Determinación de una Función Cobb Douglas en la Producción de Durazno en Colombia. Panorama Económico, 29, 160-171. https://revistas.unicartagena.edu.co/index.php/panoramaeconomico/article/view/3649/3061

Cardoso, T. F., Watanabe, M. D., Souza, A., Chagas, M. F., Cavalett, O., Morais, E. R., y Bonomi, A. (2019). A Regional Approach to Determine Economic, Environmental and Social Impacts of Different Sugarcane Production Systems in Brazil. Biomass and Bioenergy, 120, 9-20. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2018.10.018

CEDRSSA. (2020). El Programa Sectorial de Agricultura y Desarrollo Rural 2020 - 2024. Editorial CEDRSSA. https://intra.cedrssa.gob.mx/blog_de_opinion.htm

Céspedes, N., Lavado, P., y Ramírez Rondán, N. (2016). Productividad en el Perú: Medición, Determinantes e Implicancias: Universidad del Pacifico. http://hdl.handle.net/11354/1083

Cobb, C. W., y Douglas, P. H. (1928). A Theory of Production: American Economic. https://msuweb.montclair.edu/~lebelp/CobbDouglasProdAER1928.pdf

Darda, S., Papalas, T., y Zabaniotou, A. (2019). Biofuels Journey in Europe: Currently the Way to Low Carbon Economy Sustainability is Still a Challenge. Journal of Cleaner Production, 208, 575-588. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.10.147

Devkota, K. P., Khanda, C. M., Beebout, S. J., y Mohapatra, B. K. (2020). Assessing Alternative Crop Establishment Methods With a Sustainability Lens in Rice Production Systems of Eastern India. Journal of Cleaner Production, 244, 118835, 1-14. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.118835

DOF. (07 de 12 de 2022). Salarios Mínimos. https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5673550yfecha=07/12/2022#gsc.tab=0

Dogliotti, S., Abedala, C., Aguerre, V., Albín, A., Alliaume, F., Alvarez, J., Scarlato, M. (2012). Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria. Uruguay. http://www.inia.org.uy

El Bilali, H. (2018). Relation Between Innovation and Sustainability in The Agro-Food System. Italian Journal of Food Science, 30, 200-225. https://doi.org/10.14674/IJFS-1096

Elias, A. M., Longati, A. A., Ellamla, H. R., Furlan, F. F., Ribeiro, M. P., Marcelino, P. R., y Giordano, R. C. (2021). Techno-Economic-Environmental Analysis of Sophorolipid Biosurfactant Production from Sugarcane Bagasse. Industrial y Engineering Chemistry Research, 60(27), 9833-9850. https://doi.org/10.1021/acs.iecr.1c00069

FAO. (2020). Inversiones Responsables y COVID-19: Abordar los Impactos, los Riesgos y la Conducta Empresarial Responsable en las Cadenas de Valor Agrícolas. Editorial: FAO. http://www.fao.org/3/cb2581es/CB2581ES.pdf

Fedulova, I., Voronkova, O. Y., Zhuravlev, P., y Gerasimova, E. G. (2019). Labor Productivity and its Role in the Sustainable Development of Economy: on the Example of a Region. Entrepreneurship and Sustainability, 7(2), 1059-1073. http://doi.org/10.9770/jesi.2019.7.2(19)

Gamboa Bernal, J. P., Orjuela Castro, J. A., y Moreno Mantilla, C. E. (2020). The Sustainable Supply Chain: Concepts, Optimization and Simulation Models, and Trends. Ingeniería, 25(3), 355–377. https://doi.org/10.14483/23448393.16926

Giampietro, M. (2019). Giampietro, M. (2019). On the Circular Bioeconomy and Decoupling: Implications for Sustainable Growth. Ecological Economics, 143-156. https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2019.05.001

Hermundsdottir, F., y Aspelund, A. (2021). Innovaciones Sostenibles y Competitividad Empresarial: una Revisión. Revista de Producción más Limpia, 1-18. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.124715

Huang, L., Song, J. S., y Swinney, R. (2022). Gestión de la Responsabilidad Social en Cadenas de Suministro de Múltiples Niveles. Gestión de Operaciones de Servicios y Fabricación, 24(6), 2843-2862. https://doi.org/10.1287/msom.2021.1063

Ivanov, D., Tsipoulanidis, A., y Schönberger, J. (2021). Gestión de Operaciones y Cadena de Suministro Global. EUA: Cham: Editorial Internacional Springer, 3-19. https://doi.org/10.1007/978-3-030-72331-6_1

Kuzma, E., Padilha, L. S., Sehnem, S., Julkovski, D. J., y Roman, D. J. (2020). La Relación entre Innovación y Sostenibilidad: un Estudio Meta Analítico. Revista de Producción más Limpia, 259. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.120745

Loi, M. J. (2019). Análisis Energético, Ambiental y Económico del uso de Astillas de Madera para la Producción de Energía Eléctrica en la Industria Azucarera de Tucumán. Universidad Tecnológica Nacional, FRT – Especialización en Ingeniería Bioenergética. https://ria.utn.edu.ar/handle/20.500.12272/6078

Magaña, M. A., Tavera Cortés, M. E., y Salazar Barrientos, L. L. (2016). Productividad de la Apicultura en México y su Impacto sobre la Rentabilidad. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7, 1103–1115. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttextypid=S2007-09342016000501103ylng=esynrm=iso>

Malak-Rawlikowska, A., Majewski, E., Wąs, A., Borgen, S. O., Csillag, P., Donati, M., Lecoeur, J. (2019). Measuring the Economic, Environmental, and Social Sustainability of Short Food Supply Chains. Sustainability, 11(15). https://doi.org/10.3390/su11154004

Mani, V., Gunasekaran, A., y Delgado, C. (2018). Enhancing Supply Chain Performance Through. International Journal of Production Economics, 259–272. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2017.10.025

Mani, V., Jabbour, C. J., y Mani, K. T. (2020). Supply Chain Social Sustainability in Small and Medium Manufacturing Enterprises and Firms’ Performance: Empirical Evidence from an Emerging Asian Economy. International Journal of Production Economics, 227, 1-13. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2020.107656

Marchetti, L., Cattivelli, V., Cocozza, C., Salbitano, F., y Marchetti, M. (2020). Más allá de la Sostenibilidad en los Sistemas Alimentarios: Perspectivas desde la Agroecología y la Innovación Social. Sostenibilidad, 12(18), 1-24. https://doi.org/10.3390/su12187524

Meghana, M., y Shastri, Y. (2020). Sustainable Valorization of Sugar Industry Waste: Status, Opportunities, and Challenges. Bioresource Technology, 303, 1-10. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2020.122929

Mejía Salazar, I., y Ayala Soto, S. (2023). Revisión de Literatura Sobre Gestión de Cadenas de Suministro Sostenibles e Innovaciones Disruptivas en Pymes, Revista Universidad y Empresa, 25(44), 1-35. https://doi.org/10.12804/revistas.

Meng, Q., Li, M., Liu, W., Li, Z., y Zhang, J. (2021). Políticas de Precios de la Cadena de Suministro Verde de Doble Canal: Considerando los Subsidios Gubernamentales y las Preferencias Duales de los Consumidores. Producción y Consumo Sostenible, 26, 1021-1030. https://doi.org/10.1016/j.spc.2021.01.012

Mizik, T., y Gyarmati, G. (2021). Economic and Sustainability of Biodiesel Production a Systematic Literature Review. Clean Technologies, 3(1), 19-36. https://doi.org/10.3390/cleantechnol3010002

Organización de Naciones Unidas (ONU). (2020). La Agenda de Desarrollo Sostenible Desarrollo Sostenible. Objetivos de Desarrollo Sostenible: Editorial ONU. https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/sustainable-development-goals/

Paletta, A., Foschi, E., Alimehmeti, G., y Bonoli, A. (2021). A Step-by-Step Process Towards an Evolutionary Policy Encouraging the Adoption of Sustainable Business Models. Sustainability, 13(3), 1176, 2-16. https://doi.org/10.3390/su13031176

Parascanu, M. M., Sánchez, N., Sandoval-Salas, F., Carreto, C. M., Soreanu, G., y Sánchez-Silva,, L. (2021). Environmental and Economic Analysis of Bioethanol Production from Sugarcane Molasses and Agave Juice. Environmental Science and Pollution Research, 28, 64374-64393. https://doi.org/10.1007/s11356-021-15471-4

Pawlak, K., y Kołodziejczak, M. (2020). The Role of Agriculture in Ensuring Food Security in Developing Countries: Considerations in the Context of the Problem of Sustainable Food. Production. Sustainability, 12(13), 1-20. https://doi.org/10.3390/su12135488

Reinosa-Valladares, M., Canciano-Fernández, J., Hernández-Garcés, A., Ordoñez-Sánchez, Y., y Figueroa-Beltrán, I. (2018). Huella de Carbono en la Industria Azucarera. Caso de Tecnología Química,38(2), 437–445. http://scielo.sld.cu/pdf/rtq/v38n2/rtq20218.pdf

Ren, C., Liu, S, Van Grinsven, H., Reis, S., y Jin, S. L. (2021). The Impact of Farm Size on Agricultural Sustainability. Journal of Cleaner Production, 220, 357-367. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.02.151

Rezaei, S., y Behnamian, J. (2021). Una Encuesta Sobre Redes de Suministro Competitivas Centrada en Estructuras de Asociación y Alianza Virtual: Nuevas Tendencias. Revista de Producción más Limpia, 287-292. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.125031

Rivas-Tovar L. A. (2024). Normas Apa 7ª Edición: Estructura, Citas y Referencias. Instituto Politécnico Nacional. https://www.researchgate.net/publication/357046089_NORMAS_APA_7_EDICION_ESTRUCTURA_CITAS_Y_REFERENCIAS

Salazar, V. E. (2021). Sistematización de la Experiencia Paz y Competitividad. Colombia: Universidad Autónoma de Manizales. ISBN: 978-958-5558-23-6. https://editorial.autonoma.edu.co/index.php/libros/catalog/book/42

Sardi Sernich, G. (2022). Análisis del Cultivo de Caña Orgánica como Alternativa para Impulsar la Competitividad del Sector Azucarero del País. [Tesis de Doctorado, Colegio de Estudios Superiores de Administración] http://hdl.handle.net/10726/4826

Sarmiento Rosales, J. y Díaz Tandazo, G. (2005). Análisis Económico del Sector Azucarero Ecuatoriano: Relación de la Producción con el Capital y el Trabajo. [Tesis de Licenciatura, Escuela Superior Politécnica del Litoral]. http://www.dspace.espol.edu.ec/handle/123456789/3624

Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. (2021). Caña de Azúcar un Cultivo de Importancia para México. https://www.gob.mx/agricultura/articulos/cana-de-azucar-un-cultivo-de-importancia-para-mexico?idiom=es#:~:text=De%20acuerdo%20con%20el%20segundo,producir%20sea%20de%206%2C059%2C942%20toneladas.

Segarra-Oña, M. V., Peiró-Signes, A., Albors, J., y Miret-Pastor, L. (2011). Impact of Innovative Practices in Environmentally Focused Firms: Moderating Factors. Int. J. Environ. Res, 5(2), 425–434. https://www.researchgate.net/publication/283159313_Impact_of_Innovative_Practices_in_Environmentally_Focused_Firms_Moderating_Factors

Seuring, S., y Müller, M. (2008). From a Literature Review to a Conceptual Framework for Sustainable Supply Chain Management. Journal of Cleaner Production, 16(15), 1699–1710. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2008.04.020

Seyedan, M., y Mafakheri, F. (2020). Análisis Predictivo de Big Data para la Previsión de la Demanda de la Cadena de Suministro: Métodos, Aplicaciones y Oportunidades de Investigación. Revista de Big Data, 7(53), 1-22. https://doi.org/10.1186/s40537-020-00329-2

Shahzad, M., Qu, Y., Javed, S. A., Zafar, A. U., y Rehman, S. U. (2020). Relación de la Sostenibilidad Ambiental con la RSE y la Innovación Verde: un Caso de la Industria Manufacturera de Pakistán. Revista de Producción más Limpia, 253, 1-12. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.119938

Shivanna, K. R. (2022). Climate Change and its Impact on Biodiversity and Human Welfare. Proceedings of the Indian National Science Academy, 88(2), 160-171. https://doi.org/10.1007/s43538-022-00073-6

Silalertruksa, T., y Gheewala, S. H. (2020). Competitive use of Sugarcane for Food, Fuel, and Biochemical Through the Environmental and Economic Factors. The International Journal of Life Cycle Assessment, 25, 1343-1355. https://doi.org/10.1007/s11367-019-01664-0

Silva, M., y Figueiredo, M. D. (2020). Practicar la Sostenibilidad para Negocios Responsables en las Cadenas de Suministro. Revista de Producción más Limpia, 251, 1-22. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.119621

Tarigan, Z., Siagian, H., y Jie, F. (2021). Impacto de la Integración Interna, la Asociación en la Cadena de Suministro, la Agilidad de la Cadena de Suministro y la Resiliencia de la Cadena de Suministro en la Ventaja Sostenible. Sostenibilidad, 13(10), 5460. https://doi.org/10.3390/su13105460

Villena, V., y Gioia, D. A. (2020). Una Cadena de Suministro más Sostenible. Revisión de Negocios de Harvard, 98(2), 84-93. https://hbr.org/2020/03/a-more-sustainable-supply-chain

Yadav, P., Jaiswal, D. K., y Sinha, R. K. (2021). Climate Change: Impact on Agricultural Production and Sustainable Mitigation. In Global Climate Change, Elsevier. 151-174. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-822928-6.00010-1